Комисията за защита на конкуренцията стартира предварително проучване на цените на

...
Комисията за защита на конкуренцията стартира предварително проучване на цените на
Коментари Харесай

КЗК започна да проучва цените на храните

Комисията за отбрана на конкуренцията стартира авансово изследване на цените на съществени хранителни артикули през последните месеци.

" Предварителното изследване " е предизвикано от зачестилите съобщения в медии и сигнали на потребители за нараснали цени, показват от Комисия за защита на конкуренцията.

Проверката е за вероятно осъществени нарушавания по глава 7 Забрана за нелоялна конкуренция) и глава Седма " б " от Закон за защита на конкуренцията (Нелоялни търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни продукти) при предлагането, ценообразуването и етикетирането на хранителни артикули за крайните консуматори.

Комисия за защита на конкуренцията изисква информация и доказателства, както от държавни органи като Комисията за отбрана на потребителите, по този начин и от производители и снабдители на храни (включително мляко и млечни продукти) и техни сдружения.

След постъпване и разбор на изисканите данни и доказателства, Комисия за защита на конкуренцията следва да реши във връзка с кои търговци на дребно (вкл. търговски вериги) са налице учредения за формиране на произвеждане по лична самодейност за определяне на нарушавания на Закон за защита на конкуренцията, които могат да обиден конкуренцията, да увредят ползите на доставчиците на селскостопански и хранителни артикули, което директно се отразява на крайните консуматори и тяхната покупателна дарба.

Припомняме, че предходната седмица служебното държавно управление Донев 2 разгласи, че започва дейности за понижаване на цените главно на питателните артикули. За тази цел ще бъде пуснат уебсайт, на който да се прави параленост на цените, в това число и вероятно на тези на европейския пазар. Други ограничения за понижаване на цените са инспекции, които към този момент и започнаха.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР